keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Hernekeitto

"Siellä se herne toverijaan ehtii, mutta turhaa on työnsä." Nyt ollaan perusasioiden äärellä. Hernekeitto on käsitteeksi muodostunut suomalainen perinneruoka, joka on jättänyt vatsoihimme lähes geneettisen jalanjäljen. Onhan herneitä viljelty Suomessa jo vuosisatojen ajan. Tämän ruoan voimalla on pieni kansa korjannut sadot ja marssinut sotiin, joten kuuluu suorastaan kansalaisvelvollisuuksiin osata valmistaa sitä. Hernekeitto on myös aivan älyttömän halpaa sekä helppoa valmistaa ja nälkä lähtee kuin kuppa Töölöstä. Tämä jos mikä on kunnon ruokaa! Ja viskaa ne purkkikeitot mäkeen, todellinen korpisoturi tekee ruokansa tietenkin itse.


Ainekset:
 • 500g ruokaherneitä
 • 2,5 l vettä
 • 300 g sianlihaa, esim. keittokinkkua
 • 1-2 sipulia
 • 2-3 porkkanaa
 • 2 tl suolaa
 Valmistus

Huuhdo herneet ja heitä ne kattilan veden kera likoamaan ainakin yön yli.

Keitä herneitä omassa liemessään miedolla lämmöllä noin tunnin verran. Tällä välin voit pilkkoa kinkun, sipulit ja porkkanat pieniksi paloiksi. Kun tunti on kulunut, lisää loput ainekset keittoon ja keitä toinen tunti. Hämmennä silloin tällöin. Jotkut pitävät sakeasta keitosta, toiset taas liemimäisestä. Lisää vettä sen mukaan, millaisen haluat koostumuksen olevan. Hernekeiton teossa on käytännössä mahdotonta epäonnistua.

Valmiin keiton sekaan sopii sotkea esimerkiksi raakaa sipulia ja sinappia oman maun mukaan. Syö vielä näkkileivän ja maidon kanssa Kari Tapion soidessa taustalla, niin pian perussuomalaiset pyytävät sinua vaalikampanjansa mainoskasvoksi. Niin hyvää se on!

Vinkkejä

Keitosta saa helposti vege-version korvaamalla lihan 1 desillä soijarouhetta.
Keittoa on helppo jatkaa ja siihen voi sekaan sotkea melkein mitä tahansa. Vain mielikuvitus on rajana.
Voit tehdä kerralla suuria määriä ja laittaa pakkaseen myöhempää ruokailua varten.

Hinta

Tällä tavalla tehtyä keittoa tuli reilut kolme litraa ja siitä saa ainakin 4 annosta. Raaka-aineet maksoivat n. 2,8 euroa, joten annoshinnaksi tulee 70 senttiä. Jos lihan korvaa soijalla, ruoka halpenee entisestään.

Ravintoarvot

100 g kohden:

Kcal: 56
Proteiini: 4,4g
Hiilihydraatti: 7,8g
Rasvat: 0,4g

Herneissä on palkokasveille ominaisesti paljon proteiinia. Ruoassa on lisäksi rutkasti kuitua sekä tärkeitä kivennäisaineita ja vitamiineja.

4 kommenttia:

 1. Aika komee aloitusruoka. Kyllä muuten tässäkin voi epäonnistua. Ainakin tämä täti epäonnistui viimeksi kun papusoppaa keitin. Oli niin pahaa, ettei syöty kuin yhdet annokset ja yli puolet meni tunkiolle. Epäonnistuminen johtui siitä, että sianliha oli ollut pakastimessa liian kauan ja oli härskiintynyt. Lannistuin niin, etten sen koommin yli vuoteen ole keittänyt papusoppaa. Mutta ehkä nyt...

  VastaaPoista
 2. Jep, itsekin käytin tämän annoksen tekoon vuoden pakkasessa ollutta keittokinkkupakettia. Mutta hyvää oli :) Olin muuten vähätellyt annosten määrässä. Tuosta tekemästäni satsista valmistui nimittäin n. 7 annosta.

  VastaaPoista
 3. Nam... Tuli kauhee nälkä, kun luin tämän. Hernekeitto ON HYVÄÄ. Minäkin olen silti onnistunut pilaamaan hernekeiton polttamalla sen pohjaan. Varsinkin kypsymisen loppuvaiheessa, kun herneet alkavat hajota ja soseutua kärvähtää kyllä pohjaan, jos on liian jymäkkää... Mausteena olen käyttänyt mm. valkosipulia ja juuriselleri antaa myös kivan säväyksen.

  VastaaPoista
 4. Kauhea myöntää mutten oo tähän ikään mennessä tehnyt koskaan muutakuin purkkihernekeittoa :( Sain varmaan lapsena kauhun siitä mamman "papusopasta" jota riitti ja riitti kun sitä tehtiin varmaan kymmenenlitran painekattilassa! Silti, tykkään hernekeitosta, taidan kokeilla, ehkä olisi aika 55vuotiaana...

  VastaaPoista